SGV 3-Valthermond 7

Ja het was weer zover Zaterdag 24 Oktober 13:30 uur we mogen weer los, en dat wel thuis tegen de koploper. Valthermond 5 gespeeld , 15 punten doelsaldo 26 voor en 7 tegen. Aan de oproep op de groepsapp en smoeleboek was goed gehoor gegeven, en al het toegestroomde publiek kon dankzij Mandy, Robert en Hendrieka genieten van een warm bakje koffie terwijl wij ons klaarmaken voor de strijd. Er waren vele afwezig maar konden weer 14 man worden om het strijdperk te betreden. Aangezien het een topper was, waren we gedwongen om op het hoofdveld te spelen, zodat het publiek achter omheining kon staan. Het veld was met dank aan dhr. Starke goed geprepareerd en de stratenmakers nog een week van het sportpark had kunnen houden. We hadden vorige week al plannen gemaakt om elke thuiswedstrijd met een 12e man ten strijde te gaan. Aangezien er zoveel kinderen bij ons komen kijken, een zoon of dochter van ons team als pupil van de week te maken. Mart Folkersma (zoon van Fokke) mocht de eerste test doen hoe we de verdediging van Valthermond konden beslechten. Hij soleerde door de verdediging en passeerde de keeper en ronde netjes af. Waarna hij met bal en al in de dug-out verdween en kon wachten op zijn traktatie in de rust.

Stipt 13:30uur floot dhr Hovinga weer voor de aftrap waardoor de alom bekende derbystar door Valthermond in beweging kon worden gebracht. Dat zij de wedstrijd ook zeer serieus namen was na de wedstrijd wel te zien, toen we tijdens het schoonmaken van de kleedkamers de papieren vonden met hun strijdplan en opdrachten per speler. Daaruit viel te concluderen dat ze op de standaardsituaties speelden. De bal rolde en het was voor beide teams even aftasten wat voor vlees er in de kuip zat. Wij tikte de bal goed van voet tot voet, en de ruimtes werden gecreëerd. Maar nu nog een goal. De 1e kans werd ook door ons gecreëerd, via een aanval over rechts kon Marcel van 16 meter de trekker overhalen, maar helaas de bal ging naast. Valthermond mocht een doeltrap nemen, waar de bal niet op de juiste plek werd genomen en Gerhard dat vanaf de middenlijn kon waarnemen en dat met een paar verme uitspraken dat duidelijk maakte naar dhr Hovinga kreeg hij terecht geel en konden we voor 10 minuten met 10 man verder. Maar dit mocht ons niet deren, we stonden goed en de ruimte achter de verdediging van Valthermond waren in zicht gebracht. Na 20 minuten kregen we na een lichte overtreding op Fokke een vrije trap, die snel door Fokke door de verdediging werd gestoken en Jelte 1 op 1 op de keeper af kon gaan en vanaf rechts de bal kon binnen schuiven. 1-0. We waren nu warm gedraaid en wisten hoe we dit varkentje konden wassen. Ons spel was op hoog niveau en kregen door ons spel het publiek op de banken. Ja lezers het sportpark was uitverkocht (alle banken bezet) ook al staan er maar 3. Al snel konden we de bal weer oppakken. Gertjan had inmiddels na de 10 minuten straf het veld betreden in plaats van Gerhard. Na een half uur spelen mochten we na een overtreding op Simon we rond de middenlijn weer een vrije trap nemen, Die nu snel door Hans de Boer werd genomen en Jelte weer 1-1 met de keeper zette en de bal netjes over de keeper tikte

en de 2-0 noteerde. Tja Breeuwsma wat moeten we hierop zeggen? Valthermond mocht voor de 3e keer aftrappen, en dhr Hovinga een 2e streepje in zijn boekwerk noteren. Al snel konden ze bijna hetzelfde doen alleen dan +1, want na 40 minuten kon Jelte zijn 3e noteren. Na een snelle ingooi van Simon kon Fokke de achterlijn halen en de bal voorschuiven op Jelte die hem makkelijk kon binnen tikken. Het publiek ging uit hun dak en klom letterlijk in de hekken. Het was genieten om in het veld te staan en ik denk ook om langs de kant te staan. Als men denk er staat helemaal nog geen verdedigende actie in dit verslag, daar is een verklaring voor. We stonden zo goed dat die er niet waren. Het deel van het thuispubliek hadden wel een verrekijker nodig om de doelpunten te zien, want ze stonden aan de verkeerde kant van het veld. Maar na 3 kwartier van de scheids het eerst ook wel welletjes en floot hij voor de rust.

Het nieuwe strijdplan kon uit de kast, ruststand 3-0. Dit spel doorzetten en alert en de beginfase. 1 wissel Marcel eruit en Jan Hendrik erin.

Het plan van Valthermond was snel doorzien, maar het 1e kwartier hadden we het moeilijk. Ze zetten druk over het hele veld en ze zaten er vol op. Het spel werd harder en de frustraties liepen al snel op, doordat ze geen voet aan de grond kregen. Veel schelden en veel overtredingen. Na een kwartier een 2e tactische wissel Simon eruit en René Noordman erin. Inmiddels gonsde het nieuws over het sportpark. “Skopje in de brand” voor de mensen die in de jaren ’80 op stap gingen en voor de wat jongere “2 brothers” en voor onze coach Roy dat was vroeger de enige discotheek in de regio. Maar op het veld hielden we nog steeds stand. Bleven flink onder druk staan maar door de goed staande verdediging kwamen ze niet verder dan de 16 meter. We gaven ook geen vrije trappen en corners weg waardoor het strijdplan van Valthermond in het water viel. Dus de jongens van Valthermond die als opdracht hadden gekregen om met corner naar voren te gaan (Wessels, Teuben nee Antje niet, Tieme en Thole) konden hun posities in het veld houden. Maar na een half uurtje dreigde het 1e gevaar. Na een aanval over links konden we niet anders dan een corner weggeven. Deze werd echte door de uitstekende keepende Lok met 2 vuisten worden weggewerkt, en konden we snel met een counter eruit komen. Jelte kwam er over rechts goed door en de keeper uit het doel lokte en de bal terug legde op René. Alleen had hij het vizier nog niet op scherp staan of de bril niet goed gepoetst, maar hij schoof de bal langs de verkeerde kant van de paal. Valthermond was nu gewaarschuwd en het nieuwe strijdplan begon ook kleur te krijgen. Valthermond wilde het spel steeds meer bepalen en de keeper wilde zelfs dhr Hovinga gaan overrulen, waar de scheidsrechter na een tijdje zat van was en hem ook meer dan terecht geel gaf. Nadat hij plaats had genomen in de dug-out kon het spel hervat worden, maar veel had hij er niet van geleerd. Hij bleef maar praten en roepen naar de scheidsrechter wat hij moest doen. Er was maar een oplossing voor en dat was Marcel die niet helemaal fit was maar even naar Smit te sturen (dit is de plaatselijke Dierenarts) om advies te vragen. Deze melde dat een muilkorf wel een oplossing was. Echter bij terugkomst van zijn voettocht was de keeper (die inmiddels zijn straf had

uitgezeten) door René Noordman letterlijk de mond gesnoerd. Na weer een snelle uitval van onze zijde kon René op snelheid op de keeper afstomen en hem op de 16 meter de bal door de benen speelde waardoor de bal onder toezicht van de goed meelopende Jan Hendrik de doellijn een schitterende trage tempo passeerde. Het publiek sprong letterlijk in de hekken. Zo goed hadden ze ons nog niet zien voetballen, ook niet omdat ze normaal na de rust bij het 1e gaan kijken. Maar deze concurrentiestrijd hoefden we vandaag niet aan te gaan, aangezien ze vrij waren. Maar het 4-0 en Valthermond mag voor de 5e keer aftrappen. Ze hebben nog 1 doelstelling en dat is toch nog scoren tegen de uitstekend staande verdediging van SGV. Maar wij hebben ook nog een doel, en dat is voor eerst dit seizoen de 0 houden. Met nog 10 minuten te spelen halen wij en zij alles uit de kast en blijft het spannend wie hun doelstelling voor de laatste 10 min haalt. De grootste kansen zijn nog voor Valthermond uit een corner word de bal weer door Lok gestompt echter de verkeerde kant op, waar Ferdi met een omhaal (die hij paar week eerder al had geoefend) de bal van de lijn werkte. Even later kwam de spits op Lok af die goed voor de bal dook en de bal blokte en in de rebound Ferdi met ware doodsverachting er voor dook. Na 45 minuten floot de uitstekende fluiten scheidsrechter voor het eind. Voor eerst dit seizoen de 0. Kunnen we ook afstrepen jongens. Na een afzakkertje en een warme douche konden we voor de 3e helft ons melden in de kantine waar het toegestroomde publiek ook nog zat na te genieten van ons spel en we de vele felicitatie in ontvangst konden nemen. De plannen voor volgende week zijn alweer gesmeed.

31 Oktober Sellingen 14:00 uur Sportpark vv Sellingen.

X